Sabem que l’alumnat de les aules és divers. No tots aprenen igual, no tots es senten motivats de la mateixa manera. Cada cervell funciona diferent. Potser alguns són més de l’hemisferi esquerra i d’altres del dret o bé són més corticals que límbics. Per tant, com podem arribar a tots aquests sense perdre’ns?
Us presento una proposta pràctica i senzilla:
Simplificant aquestes característiques de les dominàncies i estils cognitius, podem dir que aprenem atorgant un pes diferent a l’activitat (ACCIÓ), al raonament (CAP) o a l’emoció (COR). Aquests tres elements són les potes del tamboret. Podem “fer molt” sense pensar ni sentir gran cosa; podem “pensar molt” sense fer ni sentir, o podem “sentir molt” i emocionar-nos sense actuar ni pensar gaire. Si proposem activitats en les que hi ha una desproporció excessiva estarà descompensat i el tamboret no s’aguantarà dret. Per tant, pensem:
- Quins elements de COR (de sentiments, de significat, de satisfacció), contemplo en la sessió d’avui a l’aula? Exemple, un conte, una endevinalla, una imatge …
- Quins elements de MANS (d’acció, d’experimentació, de manipulació) contemplo?
- Quins elements de CAP (de pensament, de raonament, de llenguatge) contemplo?